Rouw en verlies

De impact van verandering of verlies

Bent u onlangs een dierbare verloren, of heeft u te maken met werk-gerelateerd verlies? Verlies en rouw kan op heel veel momenten in uw leven bij u binnenkomen. Een overlijden, scheiding, een ziekte waardoor u afscheid moet nemen van wat u voorheen ‘gewoon kon’, het opgeven van verlangens zoals een kinderwens. We gaan vaak snel voorbij aan ingrijpende gebeurtenissen die vervolgens wel ontzettend pijn doen of in de weg kunnen gaan zitten: een misgelopen promotie, een andere functie, pensioen, veranderingen in je leven…

Een rouwcoach is gespecialiseerd in het begeleiden van mensen na een verlies. Een rouwproces verloopt bij iedereen anders, maar er zijn wel bepaalde overeenkomsten. Een rouwcoach herkent waar jij staat in je rouwproces en wat je nodig hebt om verder te komen.

Sylvia Bernard is een ervaren en vakkundig rouwcoach

Verlies verwerken klinkt logisch; vaak is het dat niet. Net zoals in bijna ieders leven doorleefde Sylvia ook verdriet, verlies, rouw. Zij besloot er zelfs haar beroep van te maken en ronde diverse opleidingen af rondom dit onderwerp. Meer weten? Neem contact met haar op. Sommige mensen lopen namelijk jaren rond met onverwerkt verlies en hopen dat het ‘wel over zal gaan’. Echter, verlies laat zich niet wegstoppen. Soms uit het zich jaren later in lichamelijke problemen, bijvoorbeeld een burn-out.

De 4 rouwtaken van Willem Worden

Het takenmodel van William Worden zegt niets over de reacties en gevoelens die iemand ervaart; de Amerikaanse rouwdeskundige onderschrijft 4 vier rouwtaken. Sylvia: “Hiermee zeg ik niet dat het zo ‘moet’ of ‘hoort’, maar het kan wel houvast geven in de chaotische tijd rondom verlies.”

Taak 1 – Het aanvaarden van de realiteit van het verlies
We wéten het, maar beseffen we het emotioneel ook? De realiteit van het overlijden dringt geleidelijk door.

Taak 2 – Het doorleven van de pijn en het verdriet
Volgens Worden is het noodzakelijk om niet voor de pijn weg te lopen. Gevoelens kunnen verwarrend zijn en ook heel uiteenlopend. Verdriet, opluchting (door de verlossing) misschien, maar ook angst (ga ik nu zelf dood?) of boosheid (waarom heeft ze dat gedaan?) kan er zijn.

Taak 3 – Het aanpassen aan een nieuw leven waarin de overledene niet meer aanwezig is
De draad weer oppakken.

Taak 4 – De overledene emotioneel een plaats geven
Het verlies verweven met uw verdere leven. De relatie met de overledene blijft bestaan, maar hij of zij krijgt een andere plek en wordt een herinnering.

Emotionele reacties en gevoelens, lichamelijke reacties, veranderde behoeften

U kunt door heftige emoties overvallen worden op een wijze die u niet van uzelf kent. Mogelijk komt uw zelfbeeld en relaties met anderen ter discussie te staan. Spanningsklachten, slaapstoornissen, veranderde eetlust en vermindering van het concentratievermogen komen vaak voor. De behoefte aan intimiteit met anderen, al dan niet seksueel, kan veranderen. Een gouden regel in het rouwproces is proberen ruimte te geven aan de gevoelens zoals en zolang ze zich voordoen.

Kennis maken met Sylvia? U bent welkom.
Feiten en fabels

Feiten en fabels

+ Rouwen duurt ongeveer een jaar
Fabel. Rouw is niet in tijd uit te drukken. Neem alle tijd die u nodig heeft. Het verlies blijft. Zoek uw weg. Op bepaalde momenten komt het verlies weer even boven.

+ Rouwen kun je beter samendoen
Feit. Steun van anderen helpt. Iemand anders kan het verdriet niet oplossen, maar wel luisteren.

+ Rouwen gaat vanzelf over
Fabel. De duur van een rouwproces verschilt. Rouwen is niet iets dat per se over gaat; je draagt het verlies de rest van je leven met je mee.

+ Rouw kost veel tijd
Fabel. Sylvia: “Er komen mensen in mijn praktijk die na 1 of 2 gesprekken weer verder kunnen. Zelfs als zij vooraf denken dat het een enorm traject gaat worden. We verdiepen ons er samen in en de duur verschilt bij ieder mens.”

Maak kennis met Sylvia als:

  • Als u het moeilijk vindt om over uw verdriet te praten;
  • Als u het gevoel heeft dat het maar niet beter gaat;
  • Als uw leven over hoop gehaald wordt door een verlies.

Contact